Çevre Yatırımlarını Tamamlamayan Santrallerin Çalışmasına #izinvermeyin

Çevre Yatırımlarını Tamamlamayan Santrallerin Çalışmasına #izinvermeyin

Başlama tarihi:
6 Şubat 2019
Muhatap:
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı
İmzalar: 111.455Sonraki Hedef: 150.000
Hemen destekle

Bu kampanya neden önemli?

Başlatan: TEMA Zonguldak İl Temsilciliği

Kömürlü termik santrallere çevre yatırımı muafiyeti verilmemesi için #Temizhavahaktır diyerek 2019 yılında başlattığımız bu kampanya, yasa tasarısındaki Madde50'nin cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesiyle başarıya ulaşmıştı! Ancak aradan neredeyse 2 yıl geçmiş olmasına rağmen, özelleştirilmiş olan kömürlü termik santraller hala gerekli çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmaya devam ediyor. Santrallerin çevre yatırımı yapmadan çalışmasına  ve havamızı kirletmesine #izinvermeyin demek için kampanyamızı tekrar imzaya açtık. Daha önce başardık, tekrar başarabiliriz. 

2020 yılının ilk altı ayında gerekli çevre yatırımı olmadığı için kapatılan kömürlü termik santraller,  "geçici faaliyet belgesi ya da çevre izni ve lisanları" ile tekrar çalışmaya başladı ama hangi yatırımları yaptıkları ve emisyonlarının limitlere uygun olup olmadığını bilmiyoruz. Bu santraller hala çalışmaya ve korona virüsü pandemisi ile boğuştuğumuz şu zor günlerde, havamızı kirletmeye devam ediyor.  

Diğer yandan, 2019 yılında kömürlü santrallere çevre mevzuatına uymaları için tanınan altı yıllık muafiyetin bitmesine beş gün kala yapılan ani bir yönetmelik değişikliğiyle; kül depolama alanlarında gerekli yatırımlarını sağlamayan santrallerin çalışabilmesinin önü açılmıştı. 2020 yılında sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri tarafından bu değişikliğin iptali için dava açıldı. Mahkemenin verdiği karara göre, bu santrallere çevre yatırımlarını tamamlamaları için yeteri kadar süre verilmiş durumda ve bu şekilde çalışmaya devam etmemeliler! Buna rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yönetmelik’te tekrar düzenleme yaparak, bu santrallerin çevre lisansı almasının önünü açtı. Bir yandan bu hukuka aykırı düzenlemenin iptali için açılan davalar devam ederken, bir yandan bu santraller hem çevreyi ve kamu sağlığını hem de kamu bütçesine her geçen gün artan telafisi imkansız bir yük getiriyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı’na sesleniyoruz: ‘Çevre yatırımlarını tamamlamayan santrallerin havamızı ve suyumuzu kirletmeye devam etmesine #izinvermeyin!’ 

Çok yakında güzel haberleri alacağımıza inancımız tam!

Hep birlikte ‘Temiz Hava Haktır’ demeye devam edelim.

Kampanyayı destekleyen kurumlar:

TEMA Zonguldak Temsilciliği

Yaşanabilir Zonguldak Platformu

Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Elbistan

Muğla Çevre Platformu

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Turgutlu Çevre Platformu / Manisa

Salihli Çevre Derneği / Manisa

Temiz Hava Hakkı Platformu

Hemen destekle
İmzalar: 111.455Sonraki Hedef: 150.000
Hemen destekle
Kampanyayı paylaşmak için bu QR kodunu da kullanabilirsin.QR Kodu İndir

Karar Vericiler

  • T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı